Ventilație cu recuperare de căldură

Timp de lectură: 3 minute

Am stabilit că alegem ventilația descentralizată încă de pe la începuturile construcției și nu ne-am răzgândit. Ventilație cu recuperare de căldură, zic. Încă un element care să ne ajute să ajungem la o casă eficientă energetic.

N-am să vorbesc prea mult despre specificațiile tehnice. Explicații tehnice oferă Sabin Preda de la NovingAir în episodul video despre ventilație.

Pe scurt, ventilația asta îți aduce aer proaspăt iarna în casă, fără să îți scoată aerul cald. Vara, îți aduce aer proaspăt în casă, fără să iți scoată răcoarea. Mișto! Bine, sunt și sisteme centralizate care fac același lucru, dar ăsta s-a porivit proiectului și situației noastre. Ce am ales noi se numește Sevi 160.

Știind că o să avem un sistem de ventilare cu recupare, am și ales câteva geamuri fixe. Puteam să le facem pe toate fixe, mai etanș, mai eficient, dar am vrut sa ne putem striga de pe geam când masa e gata.

Lucrurile s-au desfășurat după cum urmează. Am făcut un plan pentru instalația noastră. Am stabilit numărul de echipamente necesare pentru suprafața noastră, dar calculul a fost raportat și la numărul de încăperi. Așa am ajuns la 6 echipamente descentralizate. Trei pentru zona de la parter și trei pentru etaj. La etaj, câte o unitate pentru ficare cameră.

După ce am stabilit planul, noi i-am dat bătaie cu construcția și ne-am apucat de instalat echipamentele chiar înainte să dăm cu var pe pereți. Prima parte a fost să carotăm pereții.

Noi am ales varianta cu carotare, pentru că place pe șantier. Șase echipamente, șase carote. Dacă ai mai întâlnit astfel de situații, înseamnă că ai idee că toată treaba asta nu dureaza foarte mult. 

Dacă vrei să scapi de dezordinea și gălăgia din timpul carotării și daca ai planul făcut, poți să folosești o cărămidă cu gol pe interior încă de la etapa de zidărie. Există cărămidă cu gol, gândită pentru ventilație. Asta, dacă construiești cu cărămidă.

După ce am stabilit unde punem ventilația, am stabilit cu electricianul/instalatorul să ne tragă niște fire pentru fiecare piesă. Ah, și pentru panoul de comandă al ventilației. Toate firele astea duc într-un singur punct de unde le putem controla. Mno...

De aici lucrurile mers mai simplu și mai repejor. Am început să montăm fiecare unitate la locul ei frumos amenajat. Adică în găurile pe care le-am făcut în pereți.

Pe urmă, s-au legat toate firele și s-au conectat la panoul de comandă despre care vorbeam mai devreme.

Se vede pe fața mea că sunt entuziasmat când văd o jucărie nouă?


Am montat capacele de la ventilație la interior și la exterior și cam asta a fost. Ne bucurăm de ventilație acum.

Ce am mai descoperit, acum că suntem la aproape un an de când le folosim, este că, dacă locuiești intr-o zonă unde vecinii mai folosesc lemne pentru foc, o să ai nevoie de niște filtre pe bază de carbon, ca să nu ajungă mirosul de fum în casă. Bine, dacă ar fi trebuit să aerisim deschizând geamul, ar fi intrat fumul cu totul, nu doar mirosul.

Noi am pornit la drum cu ce a venit în pachet, filtre de praf și polen. Am vrut doar să vă spun că existe mai multe variante de filtre :))

În rest, dormim bine pe treapta a doua de viteză. Și ziua nu ne deranjează când merge în treapta a patra, viteza cea mai mare.

Cel mai bine, vedeți clipul de pe Youtube, că acolo povestim totul foarte în detaliu.

Detalii:

  • Model: Seventilation Sevi 160 (link aici)
  • Cantitate: 6 unități
  • Debit: 60mc/h (in modul de recuperare de caldura)
  • Consum: 0.21Wh/m3
  • Durată montaj: 2 zile

Dacă am omis ceva care te interesează, lasă-ne un mesaj și îți răspundem!