Schița casei

Timp de lectură: 2 minute

Nature

Am început să schițăm planul casei înainte să avem terenul, ba chiar înainte să știm dacă vom putea să ne contruim o casă.

Ideea

Am pornit de la ideea că ne trebuie o casă simplă, cu amprentă mică și cu etaj, pentru că vrem să profităm cât mai mult de suprafața terenului. O casă simplă este cea mai bună alegere, dacă te interesează eficiența energetică. Nu o spunem noi, ci este un fapt confirmat de studii „inginerești”. Cu cât forma casei este mai complexă și are multe colțuri și îmbinături, cu atât se formează mai multe punți termice și casa devine tot mai scump de izolat. O casă în formă de cub este ideală.

Cum am hotărât că, gata, facem casă, am contactat o firmă de construcții, care se întamplă să fie a unor prieteni de-ai noștri. Dan e inginer constructor, iar ea, Mihaela, arhitect. Ce noroc!

Mulți preferă să construiască singuri, gândindu-se că așa vor reduce din costuri. Eu mă gândesc doar la câtă siguranță îmi oferă un constructor care se asigură că totul decurge conform planului, că echipa nu mă lasă baltă în mijlocul proiectului și mă ajută, de la început, să fac un calcul amănunțit al costurilor.

După prima discuție, Mihaela a venit cu o propunere de plan. Ne-a ajutat foarte mult să vedem o propunere de la arhitect, pentru că am avut un punct de plecare clar pentru discuții, cu cote gândite realist, nu doar aproximările noastre fanteziste. Inițial, amprenta a ieșit la 8m/10m. Ni s-a părut puuuțin cam mare, așa că am rugat-o să vadă cum o poate micșora.

Gata

Nu e cub, dar e perfectă: P+1E, amprenta 7m/9m, două băi, trei dormitoare, living/dining/bucătărie open-space. Mihai ar fi vrut doar două dormitoare, dar l-am convins că ne trebuie trei. Girl power! Pentru că bugetul nostru este foarte mic, am ales să nu facem subsol, nici garaj. Este un spațiu optimizat nevoilor noastre și suntem foarte încântați.

Cu acest plan inițial bătut în cuie, putem continua cu următoarele etape: materiale, izolații, ferestre, calcul necesar energetic, costuri, soluții și tot așa. Aici primim consultanță de la un inginer specializat în eficiența energetică a construcțiilor. O să vă povestim în detaliu cum decurg lucrurile. Abia apoi trecem la proiectarea planului final și depunem dosarul pentru autorizația de construcție.

Tot procesul devine din ce în ce mai interesant. Mă declar entuziasmată.