Construcția casei

Instalații sanitare

Ideal, toate traseele de instalații sanitare, electrice, termice și ce-or mai fi, sunt stabilite din faza de proiectare. Faci frumos proiect detaliat, la milimetru, cu tot ce trebuie, iar pe șantier, se execută. Nice and clean.

Cum au decurs lucrurile

Noi avem un proiect general cu lucrurile astea, dar, când casa a fost ridicată și am început să ma plimb prin ea, am constatat că doar așa reușesc să îmi dau seama mai bine de modul în care vreau să amenajez. Ce a rămas neschimbat, a fost traseul țevilor de scurgere, care a fost realizat încă de la început. Perfect!

Bun. Am stabilit unde avem nevoie de wc, chiuvetă, mașină de spălat, cadă, etc. și ne-am apucat de dat găuri. Iar. Dacă lucrurile ne-ar fi fost clare de la început, am fi scăpat de acest coșmar. Adică, puteam pregăti traseele în timpul construirii, fără să mai fim nevoiți acum să terorizăm pereții.

Lucrurile au mai scăpat de sub control, pentru că nu eram prezenți în fiecare zi pe șantier.

Aici e de ajutor un manager de proiect care să treacă zilnic pe șantier. Nu doar de 2-3 ori pe săptămână, pentru că se întâmplă multe lucruri într-o zi. Și mai importantă este prezența atunci când lucrează 2-3 echipe în paralel.

Eh, noi n-am reușit să fim prezenți tot timpul și acum avem o secțiune în placă 😱 pentru niște tevi de tur-retur. Vezi poza următoare.

Panică!!! Am început să sunăm în toate direcțiile. Am început să verificăm dacă s-a ajuns la fierul din placă și, am scăpat, nu s-a ajuns până la fier. Am vorbit cu structuristul și am stabilit ca la turnarea șapei să adăugăm o plasă în zona cu secțiunea ca să peticim greșeala.

În afară de acest traseu horror, celelalte au fost destul de scurte și nu au necesitat tăieri prin placă sau pereți de rezistență. Vezi cum am reparat problema în articolul cu șapa.

Obiecte sanitare

După ce s-au făcut traseele, am montat cadrele wc (fără vasele wc) care vor fi ascunse cu gips-carton (încastrate). Mi-am dorit mult toalete de genul ăsta, nu pentru că ar fi inestetice bazinele la vedere, ci pentru că vasul wc este suspendat și pot face curat mult mai simplu pe sub el. Minunat!

A fost montat și sistemul de duș în baia de la parter. Pentru asta, am achiziționat tot pachetul de duș. Are o parte mobilă și una fixă, tip ploaie.❤️ Tot la duș, a fost lăsată o țeavă de scurgere, peste care a fost turnată șapa. Acum, vom tăia local șapa în zona scurgerii, pentru montajul rigolei. Pentru că va fi duș walk-in (direct pe podea), am făcut o mică pantă, din șapă, către viitoarea rigolă de scurgere. Șapa din baie mai are pantă și către gura de scurgere generală, aflată undeva sub chiuvetă. Deci, șapa din băi nu este perfect dreaptă, ci are pante, în funcție de gurile de scurgere. Aici, artistul cu șapa a fost vecinu'.

În baia de la etaj, vom avea cadă și a fost făcută o gură de scurgere în locul în care va veni montată.

Am stabilit poziția exactă a mașinii de spălat rufe, mașina de spălat vase și a chiuvetelor. Pentru chiuvete, a trebuit să mă gândesc dacă bateriile vor fi montate pe blat sau în perete, ca să facă traseul în funcție de asta.

Ca idee generală, toată partea de instalații ne-a cam obosit. Este o etapă la care noi nu am fost la fel de meticuloși în documentație și nu prea am fost prezenți, pentru că s-a întins pe o perioadă lungă de timp. Ne-a interesat să folosim materiale bune, să nu facem rabat de la asta, am mers pe mâna instalatorului și atât. Eu sunt super încântată de cum am ales să poziționez totul.

Urmează partea de canalizare/fosă septică și puț. Acolo, țineți-vă bine, că Mihai s-a documentat vreo 2 luni despre astea și o să împărtășească totul cu voi. Eu o să mai scriu abia la finisaje 😂

Am trecut repede prin aceast subiect. Dar dacă am omis detalii care te interesează, lasă-ne un comentariu mai jos și dacă știm răspunsul, îți răspundem.