Încălzire și răcire în tavan

Timp de lectură: 6 minute

Am înnebunit cu sistemul de încălzire și răcire. Am plecat la drum cu gândul că vrem călduț la picioare iarna. Normal, așa-i? Păi și cum am ajuns la încălzire în tavan?

Fără calorifere?

Imagine creată de Bernard Hermant 

Fără. Calorifere n-am vrut. Sunt niște explicații tehnice legate de temperatura apei, detalii pe care noi le-am parcurs în mare.

Apa din calorifer trebuie să ajungă la temperaturi mai mari (60-80°) față de apa din încălzirea în pardoseală (40-45°). Din diferența asta de temperatură, facem ceva economie. Pe lângă asta, facem și economie de spațiu și mărim confortul. Din start, am eliminat caloriferele.

Încălzire în pardoseală cu răcire?

Imagine creată de Senivpetro

Bun. Nu vrem calorifere, alegem încălzire în pardoseală. Și, dacă circulăm apă caldă prin sistem ca să ne încălzim, de ce să nu circulăm și apă rece ca să ne răcim. Să ne răcim casa. În continuare, avem piticul ăsta pe creier, să avem cât mai puține sisteme. 

Ne-am documentat, am întrebat și am aflat că există sisteme de încălzire și răcire în pardoseală. Cum am presupus, vara, plimbăm apa rece prin sistem, ca să răcim casa. Iarna, prin aceleași conducte, plimbăm apă caldă. Super! 

Dar ce facem cu condensul? Pe unde îl eliminăm? Păi, nu prea trebuie să ajungem la condens. Ca să nu ajungem la punctul de rouă, în șapă, montăm un senzor de umiditate care nu lasă apa să coboare sub 17-18C. Așa evităm condensul. Nu știu ce se întâmplă cu acest senzor când nivelul de umezeală din casă o ia razna... Acum, dacă folosim pompă de căldură, nu mai avem nevoie de senzor, pentru că setăm exact temperatura minimă a apei, direct din pompă. Super!

Noi am insistat cu acest gând, încălzire și răcire prin pardoseală, și am cerut oferte de preț, în ideea în care noi chiar urma să facem această alegere. Ești curios de prețuri? Ești curios, așa-i? Bine, hai că îți spunem ce oferte am primit.

Încălzire în pardoseală Încălzire și răcire în pardoseală
3.382€ (fără tva) 3.130€ (fără tva)
Cu EPS tacker, fără montaj. Fără EPS dar cu WC încastrat inclus. Fără montaj.

* Montajul, făcut cu echipa noastră, costa aproximativ 700€. | ** Oferte cerute în perioada ianuarie-februarie 2020.

Încălzire și răcire în tavan

Înainte de toate, noi eram puțin în dubii cu sistemul de încălzire și răcire prin pardoseală. Pentru încălzire, acoperea necesarul de căldură. La răcire ar fi fost o problemă, pentru că, din calcule, casa noastră are tendințe de supraîncălzire, deci, vom avea nevoie de mai multă răcire.

Salvarea noastră a fost inginerul energetic. Pe ultima sută de metri, ne-a picat nouă fisa, să ne consultăm din nou cu Vlad Ciobanu. Am reparcurs toate calculele și am stabilit că nici pentru răcire, nici pentru încălzire sistemul prin pardoseală nu e potrivit pentru noi.

Necesarul nostru de căldură este de 24kwh/m²a, și de răcire de 25kwh/m²a. Asta până în momentul în care montăm rulourile. După aceea, se schimbă nițel lucrurile în mai bine.

După ce am stabilit că încălzirea/răcirea în pardoseală nu este pentru noi, am căutat alte variante care să îndeplinească amble condiții. Așa am ajuns la panourile radiante în tavan.

Practic, niște plăci de gips carton de 15mm cu tubulatură încorporată pentru circularea apei. Funcționează pe același principiu ca încălzirea/răcirea în pardoseală, doar că prin tavan. Sistemul este asemănător, diferă dimensiunile tubulaturii, poziționarea sistemului, poziționarea distribuitoarelor și temperatura de circulare a apei. Pentru încălzire, apa circulă prin sistem la aproximativ 25-30°C.

Cumva am reușit să ajungem la ce ne-am dorit de la început. Un sistem care facă două lucruri (cald și rece), să ne scape de calorifere, să nu avem alte probleme cu condensul sau alte nebunii. Ca să nu ajungem la condens, pompa de căldură nu o să circule apă prin sistem la o temperatură mai mică de 18-19°C.

Foarte important, acest sistem se pretează cel mai bine caselor eficiente energetic, cat mai etanșe și izolate. Dacă ai pierderi de căldură prin fundație, pe la uși/ferestre, nu cred că va face față.

Cum a decurs montajul?

Păi, scurt și la obiect. Echipa ca ne-a vândut kitul de panouri s-a ocupat de partea de racorduri și asistență. Partea de montaj a plăcilor, adică prins plăcile în suruburi în sistemul de profile, a rămas în sarcina echipei care a făcut structura.

Ce a fost interesant aici, este faptul că a trebuit să găsim plăci de gips carton de aceeași grosime ca și cele de încălzire/răcire. Plăcile astea de 15mm nu sunt pe toate gardurile și au fost comandate din timp. Mno, altfel aveam trepte în tavan. 🤣🤣🤣

Specificații panou 

Ca să îți faci o idee despre produs, îți las mai jos câteva detalii. Nu spunem că asta e cea mai bună soluție pentru toată lumea. Soluția asta s-a potrivit cel mai bine în cazul nostru.

Dimensiuni:

  • Suprafață: 2m x 1,2m = 2,4m²
  • Grosime: 15mm
  • Greutate: 45kg (încărcat cu apă)

Mai există un tip de încălzire în tavan care seamănă și mai mult cu încălzirea în pardoseală. Practic, același sistem din pardoseală doar că pus în tavan și fără să fie integrat în placa de gips. Presupun că ia ceva mai mult timp la montaj. îl găsești destul de ușor, dacă îl cauți pe net.

Da' ce faci cu aeru' cald

Aerul cald, urcă. Doar că, la noi nu mai are unde să urce că deja e în tavan. Na, că n-ați gândit-o pe asta. V-o trebuit vouă fițe în tavan... Ca să coborâm aerul cald, ne bazăm pe sistemul de ventilație. Sistem pe care urmează să îl instalăm. Așa ne gândim să omogenizăm atmosfera din casă.

Acuma' tre' să dați banii pe alte sisteme... V-ați dat de lucru! Sistemul de ventilație oricum îl luam. Ne-am decis de dinainte să începem construcția casei. Așa că, lucrurile s-au legat bine din punctul ăsta de vedere.

Pe foaie totul este ok. Noi suntem încântați. Tu, poate ești sceptic. Nu e nicio problemă. O să revenim asupra subiectului și o să împărtășim experiența noastră după un an de utilizare. Ce zici, sună bine?

Detalii și costuri

  • Suprafață: 43m² (total plăci încălzire/răcire)
  • Durata montaj: 2 zile pentru montat plăci în tavan + 1-2 zile pentru legat țevăraie/distribuitoare
  • Cost: 15900 lei (inclus materiale și montaj/racord)

Am omis detalii care te interesează? Lasă-ne un comentariu mai jos și dacă știm răspunsul, îți răspundem.