Doze pentru fațade

Timp de lectură: 3 minute

Nature

Înainte să ne apucăm de izolația exterioară a trebuit să găsim un sistem pentru iluminatul exterior și camerele video.
Bun, nu sunt cel mai în masură să vorbesc despre instalații electrice, așa că am să mă concentrez pe partea de eficiență energetică.

Ne-a interesat un sistem de doze care să poată susține greutatea camerelor video și a corpurilor de iluminat. Nu știm ce modele o să alegem așa că tre' să țină câteva kilograme. Uite, mai jos, variantele pe care le-am luat noi în considerare.

Tijă filetată

O variantă la îndemână este tija filetată. O găsești în orice magazin de bricolaj. Noi am sărit peste această variantă pentru că suntem disperați și nu vrem să avem punți termice. Da, chiar și atât de mici.

Doză telescop de la Kaiser

Următoarea variantă, la fel de ușor de găsit în majoritatea magazinelor de bricolaj, dozele telescopice de Kaiser. Chiar am folosit una din asta la noi acasă. Asta pentru că am calculat greșit când am făcut comanda și am comandat cu o doză mai puțin. În acest fel am avut ocazia să testez și acest model. 
Ce e fain la dozele astea este că sunt, cum spune și numele, telescopice. Sunt ajustabile în funcție de grosimea izolației. Nu știu totuși cât de utilă este această funcție telescopică...Nu e ca și cum ai diferențe de grosime în termoizolație :)) Oricum, îmi par o alegere bună. Poate mai bună decât ce am folosit noi.

Pont! Pentru că sunt disperat, am umplut piciorul de susținere cu vată bazaltică. Ca să nu facem punți termice :)))

Doză Kopos seriile KEZ și MDZ

Asta este varianta pe care am folosit-o noi. Ce e fain la dozele astea este ca vin cu termoizolație pretăiată pentru interiorul și exteriorul dozei. Asta scutește timp la montajul termoizolației. Îți las mai jos câteva poze lămuritoare. :) 

La final râmăn doar firele la vedere. Asta pentru că sunt doze cu montaj ascuns. :) 

Eu, sincer, nu sunt foarte impresionat de aceste doze. Adică sunt bune, sunt mult mai eficiente decât o improvizație cu tijă filetată. Nu știu dacă există varianta și cu vată, eu am găsit doar cu polistiren. Un EPS 60 care nu stătea prea bine pe acolo și la care am mai adăugat și spumă. Dar nu te lua după mine, mergi în magazin să-l vezi și poate pe tine te convinge.

Altfel, dacă ești pe același film cu mine și dacă ai timp, poți încerca să îi faci în mod diy niște cămăși de vată bazaltică. Eu am făcut un test și arată ca în poza de mai jos.

Sunt mai împăcat cu această variantă dar nu știu dacă merită efortul... Prețul este asemănător cu cel al dozelor Kaiser despre care am vorbit mai sus. Oricum, merită văzute ambele înainte de achiziție. :) 

Doză extensibila universală de la Kaiser

Doză extensibila de la Kaiser

Pe astea tare aș fi vrut să le testez. Dacă celelalte modele se găsesc destul de ușor, în magazine de bricolaj sau online, pe astea nu le-am prea găsit pe la noi. Cred că am găsit doar un magazin online care vinde varianta Universală. Poate nu știu eu să le caut sau poate se dau doar pe sub mână pe la Obor...

Oricum, astea îmi par cel mai de încredere și fac sens,  pentru mine, din punct de vedere al eliminării punților termice. Ah, dar sunt și mai scumpe, cam dublu, față de variantele de mai sus.

Dacă vrei mai multe detalii despre dozele astea, îți las aici un link.

Concluzii

  • Durată instalare: 1 zi (montat de mine)
  • Cantitate: 13 doze
  • Cost: 55 lei (preț pe bucată)

Update! De când am cumpărat dozele Kopos, prețul s-a schimbat de la 55lei la 75lei. :(

Tu, ce părere ai despre dozele astea? Lasă-mi un mesaj mai jos!