Căutarea și achiziția terenului

Timp de lectură: 3 minute

Nature

Primul gând a fost să nu ne depășim bugetul, cu toate că am fost tentați. Am găsit terenuri în zone foarte frumoase, dar cu prețuri între 50€-60€/m²(asta în anul 2019).

Un alt criteriu a fost distanța până în centrul Bucureștiului și apoi, bineînțeles, ne-am ghidat după cum arată locul, care este suprafața terenului și ce utilități sunt disponibile. Am știut de la început că va trebui să facem un compromis, așa că nu ne-am grăbit și am tot căutat – cam un an.

Căutăm teren

Era cât pe ce să ne aruncăm să cumpărăm un teren într-o zonă inundabilă. Terenul era tot ce ne puteam dori. Aproape de București (de locul unde lucrăm noi) atmosferă extraordinară, liniște, aproape de pădure, între case, gaz, curent, canalizare, deschidere la drum asfaltat + 1000m². De vis! Întâmplător am dat de o știre, cu o zi înainte să confirmăm achiziția terenului, că în urmă cu un an toată localitatea a fost inundată. Mno. După experiența asta am început să ne documentăm mai amănunțit. Așa am găsit harta zonelor inundabile și cu alte riscuri de pe siteul celor de la Apele Române. O găsești aici AICI. Pe noi ne-a ajutat să reducem cercul de căutare din zona Ilfov. Din nu știu ce motiv ne-am ferit de anunțurile promovate de agenții imobiliari. Pentru o vreme. În final, agentul ne-a simplificat toată munca de căutare. Am găsit anunțul. Am sunat agentul. Am făcut o vizionare. Terenul se încadra în cerințele noastre. Are gaz, curent, deschidere la drum asfaltat și o suprafață de 550m² la 27€/m². Nu este izolat, dar nici în aglomerație, pe marginea străzii sunt mulți copaci, atmosfera pe placul nostru…Am început deja să visăm.

Dar, cum experiența ne-a învățat că trebuie să ne documentăm, asta am început să facem. Am cerut actele terenului, le-am citit din scoarță în scoarță și le-am arătat unor prieteni mai pricepuți în domeniu. Cu cât mai multe păreri/detalii cu atât mai bine. Am cumpărat online un extras CF (carte funciară) unde ne-am asigurat că la rubrica sarcini apare sintagma “Fără sarcini”.

Un extras CF costă 20 de lei și l-am luat de AICI. Numărul cadastral și/sau numărul CF îl găsești în această HARTĂ.

Bonus pentru noi: noul nostru vecin tocmai depusese dosarul pentru obținerea avizelor. Așa am mai aflat detalii despre teren și condițiile de construire din zonă – Salut, vecine! După ce am adunat suficiente informații cât să ne mulțumească pe noi, ne-am dat seama că ăsta e terenul! Pentru mine compromisul a fost lipsa canalizării (aveam o obsesie cu asta), dar Mihai m-a convins că nu este o problemă de luat în seamă. O să scrie el despre stația de epurare într-un alt articol.

Acte și costuri

La notar, totul simplu. Am așteptat până ne-am adunat cu toții. Ne-am intâlnit cu soții vânzători și agentul 007. Am citit contractul și ne-am asigurat că toate datele și condițiile sunt trecute corect. Am semnat ambele părți și am mers să depunem banii în contul cumpărătorilor. Plata în mână nu mai este o opțiune valabilă. 30 de zile mai târziu am ridicat de la același notar încheierea de intabulare de la oficiul de cadastru. A durat ceva intabularea, pentru că noi am semnat contractul în 20 decembrie. Crăciun fericit! Gata, suntem proprietari.

Costuri și detalii

Teren Taxe notar Comision agent
72300 lei 1400 lei 1800 lei

Am devenit proprietarii unui teren de 550m² pentru 75580 de lei / 15600€ (28€/m²). Treaba de-abia acum începe.