Cămin prefabricat sau turnat?

Timp de lectură: 4 minute

Nature

Ne-am apucat să săpăm o groapă în pământ cu gândul că ieșim mai ieftin dacă turnămun cămin de beton. În acest articol vă împărtășesc experiența noastră și, la final, tragem niște concluzii. Noi pe ale noastre, voi pe ale voastre :)))

Nu avem nevoie de cel mai mare cămin de apă din lume, pentru că majoritatea echipamentului de care avem nevoie o să fie montat în camera tehnică. În cămin o să avem nevoie de spațiu pentru un vas de expansiune și un filtru de apă.

Asta înseamnă că un cămin de apă de aproape 1m x 1m cu 1,4m adâncime este mai mult decât suficient pentru noi.

Între timp, am pregătit și traseele pentru alimentarea casei și robinetul din curte. Adică, am mai săpat niște șanțuri de 1m adâncime. Pfui, că nu se mai termină. Bine că nu fac asta singur.

După ce am săpat groapa, am pus o folie de PE pentru protecție la umezeală. O să mai dau și cu o hidroizolație pensulabilă la interior, când o să fie totul gata. După ce ne-am chinuit să așezăm folia în groapă, am turnat baza căminului. Și cam asta a fost pentru prima zi. Avansam mai mult da' mai avem nevoie de nisip. Ajunge mâine, continuăm mâine.

Uite ce scandal e acolo. Ce noroi. Ce viață.... Bleah

Următoarea zi, după ce s-a mai întărit baza de beton și după ce am mai primit nisip, am continuat să adaugăm fier și să cofrăm.

Pe urmă, am turnat beton până am umplut pereții care au cam 10cm grosime. 

Am mai așteptat o vreme să se întărească betonul, ca să decofrăm și să putem turna placa de beton de deasupra... Tre' să ai răbdare cu aceste lucruri...

Așa, 5 zile mai târziu, după ce s-a mai uscat betonul și s-a oprit ploaia, am fost pe la un magazin de bricolaj și am căutat o gură de vizitare. De fontă sau din plastic? Din fontă, dacă trece mașina peste, din plastic dacă nu trece. Deși, în specificațiile tehnice este menționat că suportă până la 1500kg. Deci, un golf 4 ,cum avem noi, poate trece lejer. E mașina noastră aia bună și nu aia de șantier cum bănuiește lumea :)) 

După ce am turnat placa de beton, iar am așteptat câteva zile până să decofrez, pentru că a tot plouat. Nici nu mai știu câte zile am lucrat, dar au trecut cam 2 săptămâni de când am început să săpăm și până am decofrat definitiv. Asta, pentru că nu am avut noroc de vreme bună...

Ca să se știe că e un proiect DIY, adică să se vadă din avion, am făcut căminul prea înalt.:)) Am luat ca reper un semn mai vechi de pe soclu și, na, l-am înălțat prea mult. Dar, nu-i problemă, stați liniștiți, aducem pământ. Mult pământ. Și o să avem o zonă de deal la noi în curte. Bam!

Și acum să răspundem la marea întrebare...

Cămin turnat sau prefabricat?

Cămin turnat manual Cămin prefabricat PEHD
Săpături 0,5 zile 0,5 zile
Manoperă 5 zile (să zicem...) 1 zi
Costuri 2000 lei 3000 lei

Am pus 5 zile, pentru că m-am gândit că, dacă e vreme bună, lucrurile merg mai repede. În cazul nostru, nu a fost vreme bună, am lucrat prin noroaie, am așteptat după materiale, am făcut risipă de materiale...

Concluzia mea este că cea mai bună alegere este un cămin de apă de PEHD. Cel puțin pentru cazurile în care nu e nevoie de un cămin mare, așa cum a fost în cazul nostru. După ce s-a săpat groapa, nu mai ai stres prea mare cu el. Nu trebuie hidroizolat, nu aștepți să se întărească betoanele... Vă zic, numa' avantaje! :)))

Bine, cred că și cu prefabricatele de beton te miști mai repede. doar că acolo ai de hidroizolat + că ai nevoie de un utilaj care să manevreze căminul. De asta am zis că varianta cea mai rapidă e din plastic.

Costuri și detalii

  • Materiale și manoperă: 2000 lei
  • Durată: 2 săptămâni

Tu ce variantă alegi? Lasă-ne un comentariu mai jos! 👷‍♀️👷‍♂️