Construcția casei

Cablu de date. cat6, cat7 sau cat8?

E clar că avem nevoie de cablu de date. În cazul nostru, e nevoie de unul care să facă față la transfer de date babane. Lucrăm cu sute de GB în fiecare zi. Așa am ajuns la CAT6a SFTP. Într-un fel am și vrut să ne asigurăm viteze bune și pe viitor.

Hai să parcurgem puțin tipurile de cabluri. Scurt. Sper.

Cat este prescurtarea de la categorie. Simplu. Cu cât este categoria mai mai mare, cu atât avem valori îmbunătățite. 

CategorieViteză transferFrecvențăDistanță maximă
cat11 Mbps0.4 MHz 
cat24 Mbps4 MHz 
cat310 Mbps16 MHz100 m
cat416 Mbps20 MHz100 m
cat5100 Mbps100 MHz100 m
cat5e1 Gbps100 MHz100 m
cat61 Gbps250 MHz100 m / 10Gb la 37 m
cat6a10 Gbps500 MHz100 m
cat710 Gbps600 MHz100 m
cat7a10 Gbps1000 MHz100 m / 40Gb la 50 m
cat8.125 Gbps2000 MHz30 m
cat8.240 Gbps2000 MHz30 m

Cat8?

Bun. Cat8 este scump. Și cum noi aveam nevoie de o rolă de 300 am renunțat destul de repede la el. Oricum, nu o să avem servere cum are Google, deci nu ne trebuie. Chiar și dacă ne gândim că pe viitor se dezvoltă tehnologia și că o să avem neapărat nevoie de viteze mai mari, nu o să avem nevoie.

Cat7?

Următoarea alegere pe listă a fost Cat7. Este un cablu de date cu specificații foarte bune, dar cu nevoi speciale.

cat7

În primul rând, Cat7 este o categorie dezvoltată de producători și nu are recunoaștere oficială. Totuși, îl găsești foarte ușor în magazinele online, în toate formele și culorile.

Unul din motivele pentru care Cat7 nu este pe toate gardurile este faptul că nu este recunoscut de IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) și TIA/EIA (Electronic Industries Alliance). 

Alt motiv pentru care Cat7 nu e foarte des folosit este faptul că folosește un conector propriu GG45 și nu RJ-45 cum fac toate celelalte cabluri. 

Faptul că n-are parafa corespunzătoare și că folosește alt tip de conector au determinat industria să dezvolte echipamente pentru cabluri Ethernet 10 Gbs cu conector RJ-45, lăsând în urmă GG45.

conectori
Conectori Tera, RJ45, GG45

Bun. Dar Cat7a? E mai jmecher.

Clar e mai jmecher cu viteză de 40GB la 50m, chiar și 100 Gbs la 15 m, și cu frecvențe de până la 1000 Mhz. Dar, săracul, are o hibă. Nu respectă standardul impus de către IEEE, și anume, cablurile care suportă viteze de 40 Gbs trebuie să aibă și frecvențe de 2000 Mhz. Acest standard este respectat oficial doar de Cat8.

Asta a rezultat în puțin spre deloc dezvoltarea de echipamente pentru Cat7a. Uite un cablu de date super potent, dar inutil. Bine, nu te oprește nimeni să îți cumperi un Cat7a și niște conectori GG45. 

Uite cam ăsta a fost traseul nostru de informații care ne-a făcut să renunțăm și la Cat7. Așa am ajuns la Cat6a care are specificații asemănătoare, doar că respectă toate standardele.

Dacă vrei, totuși, un centru de date acasă, sari peste Cat7/Cat7a și mergi la Cat8. Are binecuvântarea industriei și folosește conectori RJ-45. Baftă!

Ce inseamna utp stp sftp?

Bun, am lamurit-o cu ce categorie de cablu ne trebuie. Acum, ce mai sunt și acronimele astea? Uha, ce mi-am prins urechile în aceste denumiri ale cablurilor de date. Hai să începem cu următoarea imagine, sper eu că simplifică lucrurile.

  • U = unshielded > neecranat
  • F = foil shielding > folie ecranată
  • S = braid shielding > împletitură ecranată
  • TP = twisted pairs > perechi răsucite
diagrama cablu date

Hai să mai traducem câteva:

UTP (U/UTP): unshielded twisted pairs | adică perechi răsucite de cablu neecranate

FTP (F/UTP): foiled with unshielded twisted pairs | perechi de cablu răsucite înfoliate neecranate

SFTP (S/FTP): perechi de cablu răsucite înfoliate + împletitură ecranată

Ca să fie mai ușor de identificat, pentru că în magazine găsești denumirile date peste cap uneori, numele oficial dat de standardul ISO/IEC11801 e ce mai bun reper. ( Ex: S/FTP, SF/FTP și nu SSTP, SFTP, STP, PiMF etc. )

Dacă vrei să aprofundezi subiectul, una din sursele mele de informații a fost universalnetworks

Ce inseamna AWG?

Pe orice cablu de date ai să găsești, pe langa celelalte specificații, și un număr AWG. AWG se referă la diametrul fiecărui fir din cablul de date (la fiecare din cele 8 și fără înveliș). AWG vine de la American Wire Gauge, un sistem standardizat de măsurare.

exemplu awg

Cu cât numărul este mai mare, cu atât diametrul este mai mic și mai subțire. Puțin pe dos, așa-i? Pentru distanțe mai mari, de obicei se folosește un cablu cu AWG 24 în detrimentul AWG 26 sau AWG 28. Diametrul firului nu are treabă cu viteza de transfer a datelor. Cablurile de rețea din cupru cu diametru mai mare (awg mai mic) sunt de obicei disponibile pe lungimi mai mari și oferă o rezistență mai mică, permițând semnalelor să se deplaseze pe o distanță mai mare. 

Ce AWG să aleg?

Toate cablurile ecranate (STP, FTP, SSTP) au un AWG 26. Celelalte cabluri, neecranate, sunt AWG 24 sau AWG 28. 

Dacă vrei o protecție mai mare la interferențe, atunci nu există altă alegere decât AWG 26. Dacă vrei să-i ușurezi munca instalatorului atunci alegi un AWG 28, e mai subțire și mai ușor de manevrat. Iar dacă vrei cel mai rezistent cablu, atunci alegi AWG 24. Dar nu ai protecție la interferențe dacă ai frecvențe mari.

Mno.

Detalii

  • CAT.6a S/FTP AWG26 x 300m: 1540 lei

Am omis detalii care te interesează? Lasă-ne un comentariu mai jos și dacă știm răspunsul, îți răspundem.