Toată lumea scoate o foaie de hârtie și un pix! Astăzi dăm test la etanșare. Aveți un punct din oficiu. Testul începe acum!
Ce înseamnă blower door?
- Arunci ușa în aer cu TNT
- Pui urechea să vezi dacă mai respiră ușa
- Stai și sufli-n gaura cheii
- Ușă suflantă pentru testarea etanșeității
Dacă ai ales punctul a ca răspuns corect, ai greșit. Stai jos! 4! Răspunsul corect, nu cum a răspuns Dănuț, este punctul d.
Ce este de făcut înainte de testul blower door?
- Se închide ușa cu cheia
- Se lasă ușa larg deschisă
- Se scoate ușa din balamale
- Se etanșează toate străpungerile
Bravo, Eleonora, ai răspuns corect! Ai luat 10! Răspunsul corect, dragi copii, este d.
Pregătiri pentru examen
Pregătirile au început de ceva vreme, de când ne-am apucat de tencuirea casei. Cumva, ăsta a fost primul pas. Pe urmă, acoperișul a fost etanșat în momentul în care am pus termoizolația. Ai văzut ce am meșterit acolo, în episodul cu termoizolarea acoperișului.
După toate astea, mi-am băgat și eu nasu' și am etanșat toate lucrurile care au mai rămas. Țevi, cabluri, tuburi de canalizare... vezi mai jos ce am meșterit.
Pe unde am avut goluri ceva mai mari în cărămidă, am umplut acel gol cu spumă termoizolantă. După asta, am venit cu soluția de etanșare, adică Sikaflex 11 FC+. Asta mi-a picat în mână, dar cred că sunt și alte soluții la fel de bune.
Unde am avut probleme?
La uși și geamuri, n-au fost. Pe la țevile etanșate de mine, n-au fost. Păi unde au fost atunci?
Au fost probleme la traseele de instalații, acolo unde nu s-a tencuit. Mai exact, în baie, la instalația de la duș. Mai era o zonă, dar mai mică, tot în baie. Pe acolo, la test, și-a găsit loc fumul să iasă afară din casă. Ai văzut că și Marius Șoflete a aticipat urmările când a văzut că nu am tencuit în acea zonă?
Nu mai intrăm în detalii de ce nu s-a tencuit și în spatele țevilor. Avem o problemă care trebuie rezolvată. Am aflat, de atunci, că există un ciment cu uscare rapidă. Adică în 3 minute. Bam! Așa că, am să fac o ciorbă de ciment, pe care am să reușesc să o arunc și în spatele țevilor. Mno, se rezolvă asta.
Am mai avut probleme la acoperiș. Pam, pam! Poate ai văzut în video, dar a fost o zona în care s-a omis adăugarea foliei antivapori și etanșarea zonei. Bine, ce e drept, era o zonă în care era dificil de lucrat. Ce e important aici este că nu am fi descoperit această problemă dacă nu am fi făcut testul de etanșeitate.
Bine mă, o bucățică de folie lipsă... Mda, poate nu pare mare lucru, dar folia antivapori nu își mai face treaba în cazul ăsta. Oricum, o săptămână mai târziu s-a rezolvat și această problemă. A revenit pe șantier echipa de la Renovata și a rezolvat/etanșat toată zona.
Noi ne-am concentrat cel mai mult pe eficiența casei și ne bucurăm că am făcut acest test. Ne-a ajutat să identificăm punctele cu probleme. Pe unele le-am rezolvat deja, alte urmează să fie rezolvate.
Rezultatele testului au fost ok, chiar și cu aceste probleme. Am scăpat de un stres. Pfui, putem să ne relaxăm acum și să ne concentrăm pe alte detalii la care nu am fost foarte atenți.
Dacă vreți să aflați cât costă un astfel de test, luați legătura cu cei care oferă serviciul ăsta. Costurile diferă mult în funcție de dimensiunea casei, stadiul șantierului și distanța de deplasare a echipei. Noi am lucrat cu Vlad Ciobanu, de la Zecaph, cu care am colaborat și pe partea de consultanță și care, credem noi, ne simpatizează.😀
Hopa! S-a sunat de pauză. 🔔 Gata, testul s-a terminat. Pixul pe masă și foile pe catedră. Încet, nu vă înghesuți pe ușă! Nu mai alegați spre ieșire! Bine, ne vedem data viitoare... mnea, e goală clasa deja...
Am omis detalii care te interesează? Lasă-ne un comentariu mai jos și dacă știm răspunsul, îți răspundem.