Am tencuit la interior și la exterior

Timp de lectură: 4 minute

Acum că am trecut de etapa de tencuire a casei, pare că nu mai avem atât de mult de așteptat până se ne mutăm. Totuși, mai avem destule de făcut. Să lăsăm aceste gânduri și să vorbim despre cum au decurs lucrurile cu tencuirea.

Ce este tencuiala?

Tencuiala este un strat de mortar aplicat peste zidărie, pentru pregătirea următoarelor etape de finisare. Conținutul este format din liant pentru tencuială, apă și nisip. Se amestecă bine și se aplică pe perete.

Se poate aplica pe perete manual, cu mistria și canciocul, sau mecanizat cu o mașină de tencuit care împroașcă pereții cu tencuială.

Ce se întâmplă cu pereții mei?

Amorsă

Înainte de tencuială am amorsat pereții cu amorsă/șpriț. Șprițul are aceeași compoziție ca și tencuiala doar că diferă cantitatea de apă, care este mai mare. Amorsarea s-a făcut pe întreaga suprafață ce urma să fie tencuită și a funcționat ca un adeziv pentru tencuială.

Pentru ca lucrurile să se lege corect, s-a lucrat doar când temperatura mediului era de minim 5°C. Altfel, nu face priză tencuiala.

Tencuială

După 1-2 zile de la amorsare, am început cu tencuiala. După ce meseriașul și-a luat măsurătorile, am aplicat pe pereți niște profile de ghidaj. După cum le spune numele, ne-au ghidat. Profilele au fost puse cam la 2m distanță, s-a încărcat cu tencuială între ele și pe urmă surplusul de tencuială a fost eliminat cu un dreptar. La final am ieșit cu un perete fin și frumos. Și tot așa până am terminat tot la interior.

La exterior, aceeași poveste. Am folosit aceleași materiale, au fost schimbate doar cantitățile din amestec. La exterior nu am mai folosit profile de ghidaj, pentru că dimensiunile erau mai mari decât la interior. Aici am folosit ca ghid niște stâlpi de tencuială aliniați la ața cu plumb. Clasic.

Tinci

Ce urmează să facem este să aplicăm un strat de tinci. Tinciul este al doilea strat de tencuială. dar care este mult mai fin și care acoperă golurile rămase de la primul rând de tencuială. Aici o să folosim și plasă de tencuit. O plasă simplă.

Glet

Acum că am dat și cu tinci, o să consumăm mai puțin material la gletuit. Teoretic o să meargă și mai repede. O să vedem.

Gletul ăsta chiar face peretele mai fin. Mai lipsește doar varul ca să ne putem apuca de desenat pe pereți. 

De ce am tencuit?

Pentru că am vrut să facem lucrurile ca la carte. Nu știm prea multe și am zis să nu ne jucăm cu ce nu știm.

Pe urmă, am vrut să acoperim neregularitățile construcției. Asta nu înseamnă că am avut pereții strâmbi. Au rămas neregularități din etapa de zidărie de care am vrut să scăpăm.

Tencuitul ajută și la exterior în momentul în care se aplică izolația. Pentru o aplicare corectă a izolației avem nevoie de o suprafață cât mai dreaptă, fără abateri, ca să nu se formeze spații de aer. Asta ne-au spus specialiștii și pentru noi are sens.

Tencuiala de la interior, dar și cea de la exterior, au și rol de etanșeitate. Stratul de tencuială încetinește schimbul de aer. Ceea ce e bine. Ne place să avem controlul temperaturii mai ales iarna.

Pe lângă asta, tencuiala mai poate izola fonic, dar și termic și mai poate proteja pereții împotriva umidității. Numa’ avantaje!

Pe scurt, am tencuit pentru următoarele motive: etanșeitate, aplicare corectă a izolației, finisat pereți.

Echipamente necesare

Pe lângă mistrie, cancioc, roabă, găleți și betonieră, am mai avut nevoie și de schelă. Așa că am închiriat 200m2 de schelă. Care ne-au ajuns pentru aproape toți pereții. :)

A fost simplu. Am încărcat, am descărcat, am montat, am utilizat, am demontat, am încărcat la loc, am terminat. Pfui, da’ grea e schela englezească!

De ce nu am tencuit?

Stai puțin! Păi ați tencuit sau nu?

Nu am tencuit tavanul, doar grinzile de susținere. Nu am tencuit tavanul, pentru că l-am împânzit cu tuburi pentru cablurile electrice și, pentru că, oricum o să placăm tavanele cu plăci de gips carton.

Da’ de ce nu ați trecut cu instalația electrică pe jos? La întrebarea asta o să răspundem în blogul/vlogul cu instalații. O să fie ceva de discutat acolo.

Dimensiuni  și cantități

  • Interior = 400m²
  • Exterior = 205m²
  • Liant tencuială = 110 saci 40 kg | Consum liant = 5,5kg/m2
  • Nisip = 36m³
  • Schelă = 200m²

Costuri

  • Cost materiale = 4500 lei
  • Cost schelă = 1800 lei/lună (se găsește și mai ieftin)

Producătorul spune că nu mai este necesară gleturirea dacă amestecul se face cu nisip cu o granulație de până la 1mm. Într-un fel are sens. Dacă ați folosit nisip de 1mm, ați mai gletuit? Cum a ieșit?

Dacă te mai interesează ceva anume legat de tencuială, lasă-ne un comentariu. Dacă știm răspunsul, îți spunem. Dacă nu, te direcționăm către cineva care știe. :)